Mindennaposak a határvadászok elleni támadások a Délvidéken

Egyre gyakoribbak és egyre brutálisabbak a magyar rendőrök és határvadászok elleni támadások a Dévidéken – erősítette meg hétfőn a kormány a hivatalos Facebook oldalára feltöltött videóban. Orbán Viktor miniszterelnök pedig a parlamentben beszélt arról, hogy migránsok automata fegyverekkel lőttek a déli határon a közös szerb-magyar járőr egységekre. “Ezzel átlépték a rubikont” – jelentette a kormányfő,  majd hozzátette, Brüsszel azt követeli, hogy ezeket a migránsokat engedjük be az országba, de Magyarország nem lesz migránsgettó.  A PestiSrácok.hu pénteken, az eseményekkel egy időben írta meg, hogy szinte az egész déli határszakaszon harcok dúlnak az embercsempész terrorista bandák között az úgynevezett Makkhetestől Palicsig, sorozatlövő fegyverekkel lőnek, azt sem lehet tudni hány sérült van pontosan. Előző este pedig a határkerítésnél lőttek rá az egyenruhásokra. Lapunk megtudta, hogy a rendőrautó, amelyen jól látszanak a lövések nyomai, most is a röszkei tranzitzóna parkolójában áll. Közben a délvidéki lövöldözés minden nap folytatódott.

(…)

Ahogy azt megírtuk, szerdán fogvatartottak javították ki délelőtt a több helyen átvágott határt védő kerítést. Még aznap egy kézigránát robbant a közelben, majd csütörtökön sorozatlövő fegyverrel rá is lőttek a magyar-szerb határt őrző rendőrökre és határvadászokra. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Csongrád-Csanád Megyei Renőr-főkapitányság még nem válaszolt, a Magyarország Kormánya Facebook oldalra viszont hétfőre felkerült egy videó, ami alátámasztja a rendőrök elleni támadást és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlament ülésén is elmondta, néhány napja rálőttek a határt védő szerb-magyar közös járőregységre. Rámutatott, hogy a migránsok egyre erőszakosabbak és ilyen körülmények között Magyarország nem teljesítheti Brüsszel követelését.

 Három napja már éjszaka automata fegyverekből lőttek a közös szerb-magyar járőr egységekre. Brüsszel azt követeli, hogy ezeket a migránsokat engedjük be Magyarországra. Brüsszel azt követeli, hogy hozzunk létre több ezer, több tízezer ember számára migráns tábort, migráns gettót. Sőt ne csak a határainkat ostromlókat fogadjuk be, hanem hozzunk még migránsokat más európai országokból is. Azokat akarják ránk kényszeríteni, akiktől ma védjük a déli határt. Azokat, akik erőszakkal, fegyverekkel támadnak a határt védő magyar egyenruhásokra. Ez olyan őrült gondolat, amit józan ésszel nem is tudunk felfogni – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő aláhúzta, hogy várhatóan tovább fog mélyülni migráció kérdésében az Európai Unióval folytatott vitánk, de Magyarországon nem lesz sem migránskvóta sem migránsgettó.

Úgy tudjuk, nem a csütörtöki volt az első alkalom, hogy rálőttek a magyar rendőrökre és határvadászokra az embercsempészek a déli határon. A röszkei állomáson szétlőtt rendőrautót is láttak, az ásotthalmi átkelőnél stábunk is felfigyelt olyan járőr autókra, amelyek ablakai ki voltak törve és több rajtuk lévő sérülés árulkodott arról, hogy a járművet támadás érte. Arról pedig hetekkel ezelőtt beszéltek nekünk nevük elhallgatását kérő határvadászok, hogy gyakran egy-egy inváziónál, amikor megindulnak a kerítésnek a migránsok, öklömnyi kövekkel dobálják őket.

(…)

Miközben a szerb sajtó szinte egyáltalán nem, a délvidéki pedig visszafogottan tudósít az eseményekről, a magyar média egyre több képviselője jelenik meg a déli határnál és számol be a lövöldözésekről, bandaháborúkról.

Helyi kapcsolataink azt mondták, Orbán Viktor hétfői kiállása reménykeltő. Abban bíznak, hogy a szerb-magyar jó kapcsolat és közös határvédelem okán a magyar kormány mostani határozott kiállása a szerb nagypolitika hozzáállásában és a hatóságok délvidéki fellépésében is eredményezhet változást.

(Füssy Angéla, Pesti Srácok, 2023. szeptember 26.)